nl-BE fr-BE

De Belgische consument blijft vasthouden aan cash

« terug

/media/thumbs/cache/68def0e6c55bdbd7f37e5d808726bab8_2019.jpg

Ternat, 1 november 2017 |

In België wordt opvallend weinig met de bankkaart of smartphone betaald. De Belgische consument blijft zich vasthouden aan het betalen met contant geld. 

Uit een onderzoek van de Bank for International Settlements blijkt dat de Belgische consument trouw blijft aan contant geld. Vorig jaar werd er gemiddeld 150 keer door de Belg met een elektronisch betaalmiddel zoals bankkaart of smartphone betaald. Daarmee scoort België opvallend lager dan andere Europese landen.

Zo werd er in Frankrijk gemiddeld 165 keer betaald met kaart of telefoon, in Nederland ligt dit aantal al op 229. De koploper op dit moment is Zweden met een gemiddelde van 317 per Zweed. Duitsland is het enige land met een lager aantal dan België, met slechts een gemiddelde van 49.

Uit onderzoek is gebleken dat België nog vol staat met geldautomaten. In vergelijking met Nederland zijn er in België ongeveer vijf keer zoveel geldautomaten. Betaalterminals zijn er daarentegen veel minder in België, ongeveer de helft van het Nederlandse aantal per inwoner.

Alleen maar cash

Dat er in België wordt vastgehouden aan contant geld blijkt uit het aantal ondernemingen die nog geen elektronische betalingen aanvaarden. Er is een grote groep zelfstandigen die enkel en alleen contant geld aannemen, omdat zij het aanbieden van een andere betaalmogelijkheid bijvoorbeeld te duur vinden.

Zo zegt een zelfstandige dat zij de aanschafprijs te hoog vindt en dan komen daar de onderhoudskosten nog bij. Naast de aanschafprijs van de betaalterminal moet er per betaling transactiekosten worden afgedragen. Deze transactiekosten zijn de afgelopen jaren fors gedaald, maar blijken voor menig ondernemer nog steeds een struikelblok.

Mobiel betalen

Toch blijft het aantal betaalopties voor Belgische handelaars stijgen. Zo kondigde Bancontact enkele dagen geleden aan dat er nu mobiel betaald kan worden met hun app. Daarnaast is de betaaldienst Apple Pay dit jaar ook gelanceerd in België. Voor beide betaalopties is echter wel een betaalterminal nodig.

10-10-2018
Xafax introduceert de FastLoader!
lees meer...
07-02-2018
Sharp introduceert krachtpatser 4K Big Pad op ISE 2018
lees meer...
01-11-2017
De Belgische consument blijft vasthouden aan cash
lees meer...
17-07-2017
Xafax introduceert mobiel betalen via NetPay
lees meer...
Ja, ik wil graag de nieuwsbrief van Xafax Belgium ontvangen Aanmelden